De professionalisering van de organisatie verloopt gestaag. Zoals ook in de Kadernota benoemd zijn meerdere interventies gepleegd om de organisatieontwikkeling vorm te geven en de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. We hebben op hoofdlijnen hierin de volgende resultaten behaald:
- De organisatie is na een woelige periode meer tot rust gekomen.
- De managementstructuur is gewijzigd en we hebben een nieuw management aangesteld. Door de nieuwe samenstelling van het managementteam en de aanstelling van de teamleiders is er nu meer aandacht voor functioneren en functioneringsgesprekken en de ontwikkeling en productiviteit van onze medewerkers. Door het invoeren van de individuele werkplannen kunnen we gerichter sturen op ontwikkeling en professionaliteit.
- De formatieve capaciteit is op orde gebracht.
- De basis is gelegd voor het op orde brengen van analoge dossiers.
- Het zaakgericht werken is opgestart.
- De telefonische beantwoording en de organisatie rondom de afhandeling van het berichtenverkeer is gestroomlijnd.
- We monitoren periodiek onze dienstverlening aan de hand van nieuw opgezette managementinformatie hierover.
- De interne en externe communicatie is op een hoger plan gebracht.
- Het inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers is vernieuwd en wordt positief ontvangen.
- Het proces rondom de doorontwikkeling van het Werkbedrijf Leudal heeft geleid tot de oprichting van het Werkbedrijf.
- Een aantal cruciale werkprocessen zijn opnieuw beschreven en ingericht (WMO, Postafhandeling, VTH, enz.)
- De voorwaarden voor een betere sturing zijn geschapen: De programmabegroting is van een hogere kwaliteit door het opnieuw beschrijven van doelstellingen en het inrichten van indicatoren, in 2019 zijn een groot aantal beleidsnota’s opgestart teneinde betere kaders voor het werk te creëren en we hebben een aanvang gemaakt met het formuleren van een strategische visie.
Ondanks al deze resultaten is er nog veel werk te doen om Leudal klaar te maken voor het volgende decennium.
Voor het jaar 2020 blijft het belangrijk om aandacht te houden voor de kwaliteit van de organisatie, waarbij we oog hebben voor zowel de personele als organisatorische kant. Zo geldt voor de personele kant dat de kwaliteit en het welzijn van ons personeel hoog in het vaandel blijven staan.
Vanuit de organisatorische kant blijven we alert op het effectief en efficiënt organiseren van werk. Om die reden zal procesoptimalisatie steeds meer aandacht krijgen en zullen we ook komend jaar weer enkele kleine organisatieaanpassingen doorvoeren. Dit is niet alleen ingegeven vanuit onze ambitie om de dienstverlening te blijven verbeteren, maar ook vanuit andere ontwikkelingen, zoals onder meer de impact van de tekorten in de jeugdzorg, de implementatie van de Omgevingswet en de transformatie van burgerzaken.
Organisatieontwikkeling 2020
De ontwikkelingen en ambities maken dat we in 2020 blijven voortbouwen op de lijn die eerder is ingezet naar een stabiele en professionele organisatie, zoals beschreven in ‘Samen klimmen we verder’. Thema’s hierin vanuit organisatieontwikkeling en P&O zijn:
- We stellen een nieuwe organisatievisie op, rekening houdende met de nog op te stellen strategische visie, omgevingsvisie, sociaal maatschappelijke visie en dienstverleningsvisie. De organisatievisie staat niet op zich, maar geeft straks antwoord op de vraag wat voor soort organisatie we dienen te zijn om de vraagstukken uit de gemeenschap effectief op te pakken. Onderdeel van de organisatievisie is ook aandacht hebben voor onze kernwaarden (wat vinden we belangrijk?), onze visie (waar zijn we op uit?) en het gewenste gedrag en bijbehorende competenties die cruciaal zijn om succesvol te functioneren als organisatie en als medewerker.
- Vanuit organisatieontwikkelingsoogpunt is het voor onze bedrijfsvoering van belang dat we een I-visie gaan ontwikkelen in verband met de impact van digitalisering op onze interne en externe dienstverlening.
- Wij gaan onze interne dienstverleningsprocessen in relatie tot de externe dienstverlening verder optimaliseren door onder meer het slimmer inrichten en digitaliseren van onze postkanalen en poststromen.
- Meerdere werkprocessen worden in pilotvorm onder de loep genomen en verbeterd, zodat we efficiënter en effectiever werken. Procesoptimalisatie wordt in pilotvorm opgepakt. Hierbij denken we aan het proces van de Participatiewet, het beleidsproces, de bestemmingsplannen en het inkoopproces. We treffen voorbereidingen voor de vernieuwing van het financieel systeem. Op basis van de ervaringen hiermee zullen we dit naar alle waarschijnlijkheid uitbreiden in het kader van efficiency.
- We zullen de slag gaan maken naar digitale dossiervorming waarbij we ook kijken hoe we het zaakgericht werken verder vorm geven. Het professionaliseren van het archiveringsproces bij alle betrokkenen wordt hierin ook meegenomen.
- Het samenspel tussen de ambtelijke organisatie, Raad en College wordt verder opgepakt onder leiding van onze nieuwe burgemeester.
- De implementatie van het werken conform de opgezette programmastructuur krijgt verder vorm in 2020.
- We implementeren de teamplannen verder als sturingsinstrument gekoppeld aan de programma’s en de begroting.
- We geven verder invulling aan duurzame inzetbaarheid. Denk hierbij aan het investeren in vaardigheden van leidinggevende inzake verzuimbegeleiding en casemanagement in samenwerking met de gezondheidscoach en bedrijfsarts.
- Opleiding en ontwikkeling pakken we verder op met speciale aandacht voor leiderschapsontwikkeling en verdere competentieontwikkeling bij medewerkers. Daarbij gaan we ook een focus aanbrengen op opleiding gericht op ontwikkelingen: Omgevingswet, transformatie BBP en ontwikkeling Werkbedrijf gericht op begeleiding van de Participatiedoelgroep. In 2020 zal teamontwikkeling ook een belangrijk thema blijven.
- Strategische personeelsplanning wordt verder geïmplementeerd.
- De Wet normalisering Rechtspositie Ambtenaren wordt geïmplementeerd.
In de begroting is een bedrag van € 300.000 voor extra uitgaven richting opleidingen, mensen begeleiden naar functies die meer passend zijn en afscheid nemen van medewerkers die niet meer passen in de organisatie en waarvoor we als eigen risicodrager de eventuele WW-rechten voor moeten betalen.
De afgelopen jaren hebben wij tientallen nieuwe professionals binnengehaald in onze organisatie. Deze instroom heeft ook gezorgd voor een noodzakelijke verjonging van de organisatie. Een aantal nieuwe medewerkers is terecht gekomen op belangrijke plekken in de organisatie. Belangrijk is om deze mensen te koesteren, enthousiast te houden om op deze manier ook een positieve beïnvloeding binnen de organisatie teweeg te laten brengen.
Een belangrijk thema hierbij is eigenaarschap: we zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het goed functioneren van onze organisatie. Dit vraagt om medewerkers die verder kijken dan hun strikt eigen takenpakket. Hiermee stimuleren we behalve een goed functionerende en op samenwerking gerichte organisatie, het feit dat mensen ook trots kunnen zijn op onze gezamenlijke producten en de gemeentelijke organisatie. Wij zullen het komende jaar dan ook gaan investeren in binden en boeien van deze groep medewerkers en samenwerking verder stimuleren.