Jeugdzorg

~Alle kinderen groeien gezond en veilig op, kunnen hun talenten ontwikkelen en naar vermogen participeren in de samenleving~

Visie

We gaan voor een solidaire samenleving in een omgeving waar alle inwoners zich thuis voelen en mee kunnen doen naar vermogen. De behoefte en het talent van de inwoner staan centraal. Dit betekent dat mensen iets voor elkaar betekenen, dat er respect is voor elkaars eigenheid en dat er ruimte is voor individuele keuzes.

Het sociaal domein ondergaat een grote verandering (transformatie): van een verzorgingsstaat (voor iemand zorgen) naar een participatiesamenleving (zelfredzaamheid). De participatiesamenleving is erop gericht zoveel mogelijk de eigen kracht van inwoners en hun gemeenschap te bevorderen. We streven naar een samenleving waarin de samenleving als geheel - en mensen individueel - keuzes maken die bijdragen aan een gelukkig, gezond, veilig, zelfredzaam en participerend bestaan. Hiervoor is een gemeenschap die een stevig sociaal fundament biedt, cruciaal. Dit betekent dat inwoners naar elkaar om kijken en dat mensen terug kunnen vallen op een netwerk om problemen te voorkomen of op te lossen. Dit vraagt zelfredzame inwoners die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leven en de regie nemen om eventuele problemen zelf op te lossen. De transformatie is erop gericht om inwoners daartoe in staat te stellen. Echter, het is ook realiteit dat niet iedereen hiertoe in staat is, behoefte aan ondersteuning blijft altijd bestaan. Bij ondersteuningsvragen staan de behoefte en het talent van de inwoner centraal.

Wat willen wij bereiken?

Vergroten van de zelfredzaamheid van inwoners
Het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen. Men kan eigen problemen oplossen en gaat zelfstandig door het leven oftewel weet zichzelf te redden. Kernbegrippen zijn:

  • eigen kracht (zelf kunnen);
  • eigen regie (zelf bepalen);
  • en eigen verantwoordelijkheid (zelf moeten of mogen).

Meer mensen doen mee, inclusieve samenleving
Iedereen kan naar vermogen meedoen op basis van eigen mogelijkheden en talenten, inwoners met een beperking doen op voet van gelijkheid met anderen mee doen aan de samenleving.

Beter passende duurzame oplossingen voor inwoners
Bij ondersteuningsvragen van inwoners wordt breed, integraal naar de vraag gekeken vanuit het perspectief van de vrager. Ondersteuningsvormen sluiten aan bij versterking van eigen kracht en inzet van het eigen netwerk. Ondersteuningsvormen zijn maatwerk, passend bij de inwoner en gericht op lange termijn perspectief.

Meer zelfredzame maatschappij
Een maatschappij waarbij inwoners zo min mogelijk afhankelijk zijn van de overheid. Inwoners zoeken hun eigen oplossingen en helpen elkaar. Mensen voelen zich verbonden, delen samen en hebben gemeenschappelijke waarden.

Totaal programma

Jeugdzorg

(bedrag x 1.000)

Realisatie 2018

Begroting na wijziging 2019

Primitieve begroting 2020

Begroting 2021

Begroting 2022

Begroting 2023

Lasten

10.916

11.033

8.953

8.918

8.918

8.918

Baten

-1.309

0

0

0

0

0

Mutatie reserves

-2.760

-3.061

-1.859

-1.799

-2.023

-2.108

Resultaat

6.847

7.973

7.094

7.120

6.895

6.810

ga terug