Woon-, werk- en leefklimaat

~ Werkgelegenheid is behouden en banen zijn gecreëerd in de gemeente en in de regio ~
~ Het woonklimaat in Leudal is aantrekkelijk en leefbaar ~
~ De gemeente heeft een duurzame en functionele openbare ruimte op beeldkwaliteit B ~
~ De gemeente heeft een duurzame, schone en gezonde leefomgeving gerealiseerd ~
~ We besparen samen met bedrijven en inwoners zoveel mogelijk energie
en wekken energie op uit hernieuwbare bronnen ~   

Visie

De gemeente Leudal is economisch vitaal en de leefomgeving is kwalitatief goed. Dit willen wij zo houden. Maar er komen stevige uitdagingen op ons af. De economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en opgaven voor onze leefomgeving vragen van de gemeente om een andere manier van werken en het maken van keuzes. De ontwikkelingen in de agrarische sector, de veranderende samenstelling van de bevolking en de klimaatopgaven zijn daarbij de meest in het oog springende ontwikkelingen die een duidelijk impact hebben op het wonen, werken en leven in onze gemeente. Wij staan daarbij voor de uitdaging om een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving te behouden. In dit programma hebben wij onze opgaven geformuleerd vanuit het wonen, werken en leven in onze gemeente.

De Omgevingswet als rode draad
De rode draad in dit programma is de implementatie van de Omgevingswet. 1 januari 2021 is de Omgevingswet van kracht. De Omgevingswet is naast een stelselwijziging, een veranderopgave in de manier van werken voor de gemeente. Wij werken aan de implementatie van de wet langs vier sporen:

  1. Anders werken (gebiedsgericht en interactief);
  2. Ontwikkeling van nieuwe instrumenten (o.a. de omgevingsvisie en regeldruk vermindering);
  3. Dienstverlening en werkprocessen (sneller en beter) en
  4. De ontwikkeling van het digitaal stelsel.

De geest van de Omgevingswet wordt daarnaast al – zoveel als mogelijk – toegepast in het programma Buitengebied in Beweging. Dit doen wij door het ontwikkelen van en werken in proeftuinen, het aangaan van interactieve sessies met de samenleving en het pro- actief benutten van kansen die vanuit landelijke regelingen aan bod komen (onder andere warme sanering varkenshouderijen). Op deze manier experimenteert en leert de gemeente Leudal hoe om te gaan met de uitdagingen van de toekomst (de transitie van de agrarische sector) en worden concrete opgaven die gelden in het buitengebied opgepakt. Onze ervaringen passen wij toe op onze andere opgaven.

Wat willen wij bereiken?

Wij investeren in een leefomgeving waar het voor inwoners, ondernemers en instellingen goed toeven is. Hierbij wordt hen ruimte geboden om ook zelf invulling te geven aan hun directe leefomgeving. Wij gaan daarbij samen de dialoog aan. Dit doen wij ook voor onze eigen initiatieven, plannen en beleidsdocumenten. Dit vraagt van ons een andere manier van werken; gebiedsgericht en interactief. Ook betekent dit dat onze werkprocessen worden verbeterd, zodat snel, helder en transparant wordt gecommuniceerd. Wij kijken kritisch naar onze eigen regels en kaders, met het doel de regeldruk te verminderen. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet worden daarom vele Leudalse regels samengevoegd tot één Omgevingsverordening Leudal. Wij kijken ook kritisch naar landelijke wetten en regels die invloed hebben op onze werkprocessen. Dit betekent dat wij processen rondom vergunningverlening, toezicht en handhaving hebben uitgewerkt en moeten beschikken over een flexibele schil voor de uitvoering van taken en werkzaamheden die specialistisch zijn. Op deze manier zijn wij dienstverlenend naar onze inwoners, ondernemers en partners.

Onze opgaven
Binnen onze gemeente is er ruimte voor de bouw van nieuwe woningen. Wij zetten in op het omvormen en activeren van bestaande plannen, die beter aansluiten op de veranderende woonwensen van onze inwoners. Daarnaast worden onbenutte bouwtitels ingetrokken om ruimte te maken voor nieuwe initiatieven. Onze bestaande woningvoorraad moet toekomstbestendig worden gemaakt om aan te sluiten bij de klimaatopgaven en de wensen langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dit betekent dat wij inwoners en partners informeren en stimuleren deze aanpassingen te doen.

Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is een belangrijke kapstok voor een vitale lokale economie. Wij willen partner zijn van ondernemers en onze krachten bundelen (onder andere via het Economic Board). Wij willen bereiken dat ondernemers hun toekomst in Leudal zien en nieuwe ondernemers zich in Leudal vestigen.

Zorgen voor een gezonde en prettige leefomgeving betekent dat wij (milieu)regels stellen die hieraan bijdragen en stimuleren dat die (milieu)regels worden nageleefd. Een gezonde leefomgeving betekent ook dat wij in het belang van toekomstige generaties zorgen dat het gebruik van fossiele brandstoffen vermindert en (hernieuwbare) energie wordt opgewekt. Hierbij laat de gemeente voorbeeldgedrag zien en neemt maatregelen die bijdragen aan onze klimaatopgaven.

Dit willen wij bereiken voor onze leefomgeving:

  1. Nieuwe woningen sluiten aan op de demografische ontwikkeling en veranderende woonwensen.
  2. De bestaande woningvoorraad wordt steeds meer een toekomstbewuste woningvoorraad (levensloopbestendig en duurzaam).
  3. Het openbaar gebied is aantrekkelijk en op een adequaat niveau duurzaam onderhouden.
  4. Het gemeentelijk vastgoed is onderhouden en sluit aan op het openbaar gebied.
  5. De gemeente is goed bereikbaar per openbaar vervoer.
  6. Inwoners zijn betrokken bij het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.
  7. De voorzieningen in de openbare ruimte sluiten aan bij de behoeften van de inwoners en bezoekers.
  8. Er is sprake van regionale samenwerking van gemeenten, ondernemers en instellingen.
  9. Bestaande bedrijven zien hun toekomst in Leudal en nieuwe ondernemers vestigen zich in Leudal.
  10. Kansrijke en innovatieve (agrarische) bedrijven kunnen zich ontwikkelen op duurzame locaties.
  11. Er is ruimte voor (grootschalige) recreatieve dagvoorzieningen en verblijfsaccommodaties worden gerevitaliseerd.
  12. (Milieu)regels worden (beter) nageleefd in het belang van een gezonde leefomgeving.
  13. Er worden maatregelen getroffen om te voldoen aan de uitkomsten van de klimaatstresstest.
  14. Leudal behoudt een leidende positie als het gaat om hernieuwbare energie.
  15. Er worden maatregelen getroffen tegen klimaatverandering door minder energie te gebruiken en zelf energie op te wekken.

Daarom mag u van ons verwachten dat:

  1. Onze ambities en doelstellingen voor de leefomgeving worden vertaald in een Omgevingsvisie in 2020.
  2. Vooruitlopend op de vaststelling van de omgevingsvisie beleidsnotities en sectorale of gebiedsgerichte visies bouwstenen voor de Omgevingsvisie vormen, waaronder in ieder geval het Uitvoeringsprogramma Wonen, het paraplubestemmingsplan Zon- en windenergie en een toeristische visie.
  3. Wij ter uitvoering van de Economische Agenda in 2020 business cases ontwikkelen met onze ondernemers via het Economic Board.
  4. Wij via de propositie Egg Valley bijdragen aan een vitale sector (en hiermee werkgelegenheid).
  5. Op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving jaarlijks een uitvoeringsprogramma wordt vastgesteld en wij in 2020 in ieder geval inzetten op een bonus-malussysteem waarbij het naleefgedrag bepalend is voor de controlefrequentie en aanpak van bedrijven, horecaondernemers, aannemers en organisatoren van evenementen.
  6. Klanttevredenheid binnen het taakgebied toezicht en handhaving wordt gemeten en gecommuniceerd via de kwartaalrapportages.
  7. Onze openbare ruimte wordt versterkt door onder andere de aanleg van een fietspad langs de Heldenseweg in Neer.
  8. Daarnaast door onder meer de volgende vervangingsprojecten voor wegen uit te voeren: de Kleine Laak en Kerkveldweg in Roggel, de Prins Bisschoplaan in Heythuysen en de Hoogstraat in Horn.

Totaal programma

Woon-, werk- en leefklimaat

(bedrag x 1.000)

Realisatie 2018

Begroting na wijziging 2019

Primitieve begroting 2020

Begroting 2021

Begroting 2022

Begroting 2023

Lasten

18.941

20.191

20.436

20.287

20.494

20.612

Baten

-11.091

-11.010

-10.994

-10.860

-11.040

-11.113

Mutatie reserves

199

-1.286

-684

-377

-497

-365

Resultaat

8.049

7.894

8.758

9.051

8.957

9.134

ga terug