Sport en cultuur

~Inwoners sporten en bewegen~
~Culturele ontwikkeling en kunstzinnige vorming is voor alle doelgroepen toegankelijk~
~Leudal is aantrekkelijk voor toeristen, en recreatie levert een bijdrage aan de werkgelegenheid~

Visie

Cultuur hoort bij mensen. Het biedt de mogelijkheid om te boeien, betekenis te geven, om te verbazen, te troosten, te inspireren, te ontwikkelen, te vormen en te vermaken. Daarom vinden we het belangrijk dat cultuur laagdrempelig en toegankelijk is. Cultuur moet zoveel mogelijk bereikbaar zijn, daar waar mensen wonen en werken, dus in de wijken en buurten en door en voor de inwoners. Daarnaast heeft cultuur ook een economische en sociale betekenis. Economisch omdat culturele voorzieningen het voor mensen aantrekkelijk maken om in een gemeente te komen wonen en werken. Sociaal omdat door cultuureducatie en -participatie de leefbaarheid in buurten verbeterd kan worden.

Sporten en bewegen is één van de meest beoefende vrijetijdsactiviteiten van onze inwoners. Sporten bevordert onderlinge sociale betrokkenheid en maatschappelijke participatie. En sporten en bewegen draagt bij aan een gezonde(re) leefstijl. Daarmee is sporten en bewegen ook een belangrijk instrument in het voorkomen van fysieke en psychische klachten. We stimuleren daarom in de breedte dat iedereen aan sport- en beweegactiviteiten kan deelnemen en zetten in op een gezonde leefstijl van inwoners.

Ontmoeten neemt een steeds grotere rol in binnen onze wijken, buurten en kernen. Naast ‘georganiseerd’ ontmoeten in verenigingsverband, is er steeds meer behoefte aan het spontaan binnenlopen in een ‘huiskamer’ van een dorp. Dat komt voort uit onze toegenomen verantwoordelijkheden op het gebied van de Wmo. Steeds vaker zien we dat inwoners in hun eigen buurt iets organiseren en ondernemen. Deze initiatieven leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid. Ontmoeten kan op steeds meer manieren en in steeds meer vormen plaatsvinden. Van dagbesteding tot bewegen, van kinderopvang tot samen koken. Het is de uitdaging om die vele vormen van ontmoeten ook in de toekomst goed te faciliteren.
Ook in de sectoren sport en cultuur is de afgelopen jaren over de eigen schutting gekeken. Sport- en cultuurverenigingen of -groepen  hebben kansen gegrepen om - al dan niet door de gemeente gestimuleerd - elkaar te ontmoeten en samen te ondernemen.

Met het proces van het accommodatiebeleid willen we in onze dorpen ons maatschappelijk vastgoed goed afstemmen op de (toekomstige) behoeften. Samen met inwoners komen we tot gedragen plannen, die passen binnen de gemeentelijke kaders. Dat zijn duurzame oplossingen met draagvlak van de gemeenschap.

Wat willen wij bereiken?

Leudal streeft naar een veelzijdig en kwalitatief sterk cultureel aanbod dat primair gedragen wordt door inwoners, verenigingen, culturele instellingen en ondernemers die zich actief opstellen en samenwerken. We vinden het van belang dat cultuur voor iedereen bereikbaar is en dat het aanbod aansluit bij de identiteit en de vraag van inwoners van Leudal. Dit staat als uitgangspunt centraal in het kunst en cultuurbeleid.
In 2019 is een enquête uitgezet onder inwoners en culturele instellingen in Leudal. Deze enquête levert input voor het in 2020 vast te stellen kunst- en cultuurbeleid.

Wij streven naar een omgeving waarin alle inwoners kunnen sporten en bewegen, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperking. Daarom gaan we deelname aan beweeg- en sport activiteiten bevorderen en beschikbaar houden voor alle inwoners. Ook samenwerking, tussen Leudalse verenigingen en interregionaal, achten we van belang voor een bloeiend sportklimaat.

Eind 2019 tekent de gemeente Leudal een intentieverklaring met een aantal lokale, strategische sportpartners. In 2020 wordt een Lokaal Sportakkoord opgesteld, waarbij wordt aangesloten op het Nationaal Sportakkoord. Dit akkoord heeft als hoofddoel om zoveel mogelijk mensen met plezier te laten sporten en bewegen. Met de deelnemende partijen maken we afspraken hoe we met elkaar ambities op het gebied van sport en bewegen binnen de gemeente willen bereiken. De uitvoering van het akkoord start in 2020.
Onderdeel van het Lokaal Sportakkoord vormt een Regionaal Sportakkoord, waarbij samenwerking wordt gezocht met Midden-Limburgse gemeenten. Mede in het licht van toekomstige demografische ontwikkelingen, veranderende sportactiviteiten en het nieuwe accommodatiebeleid is het belangrijk om de samenwerking met andere regio’s op te zoeken.

In 2019 vond een herijking van de combinatiefunctionarissen in Leudal plaats. Instellingen zijn bereid om de inzet van combinatiefunctionarissen mede te financieren. Eind 2019 wordt een nieuw organisatiemodel voor combinatiefunctionarissen ontwikkeld. Na vaststelling en invoering van dit organisatiemodel geven we vanaf 2020 op een andere en dynamische wijze invulling aan deze functies.

De vrijetijdssector is voor Leudal van groot belang; voor de economie, voor het voorzieningenniveau en voor een goede invulling van ons erfgoed. Er wordt landelijk een forse groei van deze sector voorspeld en dit biedt kansen voor Leudal.

Totaal programma

Sport en cultuur

(bedrag x 1.000)

Realisatie 2018

Begroting na wijziging 2019

Primitieve begroting 2020

Begroting 2021

Begroting 2022

Begroting 2023

Lasten

3.079

3.392

3.137

3.195

3.188

3.192

Baten

-414

-419

-419

-419

-419

-419

Mutatie reserves

-380

-770

-151

-151

-151

-151

Resultaat

2.285

2.203

2.566

2.624

2.617

2.622

ga terug