~Samenwerking regionaal, nationaal en internationaal: Wij werken samen met andere overheden, (publieke- en private) organisaties en maatschappelijke partners om maatschappelijke opgaven te realiseren, omdat we dit niet alleen kunnen~
Wat gaan wij daar voor doen?
Samen bouwen aan de toekomst doen we ook met regionale, nationale en internationale partners. Wij hebben onze partners nodig om een duurzame, dienstverlenende en vitale toekomst te realiseren.
In 2019 is binnen de Samenwerking Midden-Limburg (SML) het samenwerkingsverband geëvalueerd. Doel van de evaluatie was het in beeld brengen of de samenwerking effectief is en op welke manier de samenwerking effectiever gemaakt kan worden. Conclusie van de evaluatie is dat de SML onvoldoende rendement oplevert afgezet tegen de inspanningen die worden gedaan. Het heeft een sterke overlegstructuur en te weinig daadkracht. Op basis van deze evaluatie wordt gewerkt aan een herijking en doorontwikkeling van de SML die in 2020 ook daadwerkelijk zichtbaar wordt. De uitgangspunten zoals in 2018 geformuleerd in samenspraak tussen raad en college, vormen hierbij het uitgangspunt van Leudal. Voor ons ligt dus de ambitie in een sterke samenwerking op het niveau van Midden-Limburg en daarbuiten waarbij een stevige organisatie ook voldoende uitvoeringskracht heeft om daadwerkelijk resultaten te leveren.
Ondanks onze ambitie om de Samenwerking Midden-Limburg door te ontwikkelen, zullen we meer dan voorheen ook samenwerking zoeken met andere partners. Hierbij kijken we verder dan onze partners binnen Midden-Limburg. We zoeken samenwerking met gemeenten die soortgelijke uitdagingen als de onze met dezelfde ambitie aanpakken.
Ook zetten we in 2020 steeds meer in op de koppeling van verschillende werkvelden in de regio. Wij zien in de praktijk dat we op vele beleidsvelden samenwerken. Net zoals binnen de gemeente zelf, is een integrale aanpak vanuit verschillende beleidsvelden ook regionaal steeds belangrijker. Denk hierbij aan het koppelen van samenwerkingsverbanden op het vlak van het Sociaal Domein met de samenwerkingsverbanden op het vlak van het Ruimtelijk Domein. Maatschappelijke opgave zijn niet meer toe te delen aan de traditionele scheiding van beleidsvelden zoals deze ooit is bedacht.
In 2020 zijn we ook op zoek naar de kansen die samenwerking over de landsgrenzen biedt. Denk hierbij aan de euregio Rijn-Maas-Noord en de samenwerking met Belgische (buur-) gemeenten. Hierbij is het uitgangspunt dat we graag samenwerken en kansen pakken, zolang de samenwerking daadwerkelijk meerwaarde oplevert. Samenwerking is geen doel op zich, het is een manier om onze doelen te bereiken en maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden.
Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat we alleen regionale samenwerking verder ontwikkelen, als we ook gezamenlijk met onze partners de schouders eronder zetten. Het is goed dat wij zelf een beeld hebben van de door ons gewenste ontwikkeling. Wij moeten de realiteit niet uit het oog verliezen en met onze partners in gesprek zijn om gezamenlijk één koers te varen die door alle partners wordt gesteund. Alleen dan kom je gezamenlijk verder.
Nieuw beleid ten aanzien van samenwerking in de regio, nationaal en internationaal gaan we niet formuleren. We hebben heldere uitgangspunten die richting geven aan de door ons gewenste ontwikkeling. In 2020 zullen we vooral druk zijn met het doorontwikkelen en verkennen op basis van de inzichten en aanbevelingen uit de evaluatie van de SML. Een belangrijke doorontwikkeling die in onze ogen noodzakelijk is om klaar te zijn voor de toekomst.