~Leudal wordt in de regio gezien als een duurzame gemeente~
~Leudal heeft én behoudt een leidende positie in windenergie~
Wat gaan wij daar voor doen?
In 2020 ronden wij de Regionale Energiestrategie (RES) af als uitwerking van het Nationale Klimaatakkoord. De vaststelling is voorzien één jaar na de ondertekening van het Klimaatakkoord. Het Rijk heeft toegezegd hiervoor middelen aan de regio's ter beschikking te stellen.
Het is al jaren bekend dat de voorraden fossiele brandstoffen opraken en dat een klimaatverandering gaande is. Dit heeft alles te maken met ons intensieve gebruik van fossiele brandstoffen en de daarmee gepaard gaande uitstoot van kooldioxide. In de toekomst zullen wij minder energie gebruiken maar is het ook nodig dat energie zelf op een duurzame manier wordt opgewekt. In de visie Duurzaam Leudal 2030 is het zelf produceren van energie daarom één van de speerpunten. De gemeente Leudal wil op die manier aan de energiebehoefte voldoen en het klimaat ontzien. Ook willen wij voorbeeldgedrag laten zien bij de uitvoering van onze eigen activiteiten. Bijvoorbeeld het vervangen van verouderde verlichting door nieuwe duurzame LED verlichting. Het energieverbruik ten behoeve van de openbare verlichting daalt mede hierdoor al jaren. Wij streven ernaar in 2020 50% van de openbare verlichting in Leudal uit energiezuinige LED verlichting te laten bestaan.
In het kader van duurzaamheid, klimaatadaptatie en het vergroten van biodiversiteit willen wij de gemeente Leudal verder vergroenen. Met name in het buitengebied wordt inheems en streekeigen sortiment toegepast. In de kernen wordt ook sortiment toegepast die bijdraagt aan het verbeteren van de biotoop voor insecten en daarnaast ook een sierwaarde hebben. Verder worden braakliggende terreinen ingezaaid met een bloemrijk mengsel en kunnen grasvegetaties extensief beheerd worden.
Wanneer zonnepanelen op alle geschikte gebouwen in Leudal liggen en dit wordt opgeteld bij de huidige capaciteit van de bestaande en vergunde windmolens, wekken deze alsnog slechts een deel van de toekomstige energievraag in 2050 op. Voor de restvraag is aanvullend grootschalige opwek nodig. De focus ligt hierbij op grondgebonden zonnevelden en aanvullende windturbines, want dit zijn bewezen technologieën die binnen afzienbare termijn in Leudal te realiseren zijn
Grootschalige opwekking van zonne-en windenergie vindt in het buitengebied plaats en heeft een grote ruimtelijke impact. De kwaliteit van het landschap is leidend voor het buitengebied in de gemeente Leudal. Via het in 2020 vast te stellen bestemmingsplan voor zon- en windenergie stellen wij een kader vast voor zonne- en windenergie. In dit plan worden keuzes gemaakt hoe en waar ruimte is voor projecten zodat deze zich op een wenselijke manier voltrekken.
Reeds ingezette projecten voor hernieuwbare energie komen tot realisatie en exploitatie (toevoeging twee turbines in Neer en drie turbines in Heibloem).